2021. április 29., csütörtök

Lag Baomer, a tanítványok napja

 



Lag Baomer napja az ómerszámlálás 33. napján, Ijjár hó 18-án van. Nevét onnan kapta, hogy a lámed betű számértékét hozzáadtuk a gimel betű számértékéhez, és így kaptuk meg a 33-as számot - 33. ómer. Az ómerszámlálás szomorú hangulata ezen a napon vidám ünneppé változik, mert az ómerszámlálás idején pusztító torokgyík-járvány pusztítása megszűnt Rabbi Akiva tanítványai között.

Ugyanezen a napon van Rabbi Simon Bár Jocháj (Rasbi) halálának évfordulója, aki a Zohár valószínűsíthető megalkotója, kiemelkedő tudású, kiváló kabbalista volt. Rabbi Simon Bár Jocháj halálos ágyán kérte, hogy a halálozási évfordulóján mindenki vidám legyen, ünnepeljen, hiszen azon a napon kerül az Ö.való közelébe.

Lag Baomer napján szabad hajat vágni, zenét hallgatni, esküdni, és minden olyan tevékenységet folytatni, ami örömöt okoz. Szokás ennek a napnak az estéjén tábortüzet gyújtani, táncolni. Aki teheti, ezen a napon meglátogatja Rasbi sírját, mert úgy tartjuk, hogy ezen a napon az imák meghallgattatásra találnak.

A tanítványok iránt érzett tisztelet ezen a napon megerősödik. A zsidóságban a tanulás pozitív micva, ezért is van köztünk a legtöbb magas végzettségű ember. A tanulás célja a világ jobbá tétele, illetve a Teremtés, és nem utolsósorban maga az Ö.való megismerése.

Rabbi Akiva tanulása, tanítóvá válása egy szép példánk arra, hogy még a legegyszerűbb emberből is tudós lehet: Rabbi Akiva negyven éves koráig nem tanult, fizikai munkából tartotta el magát. Egy nap arra lett figyelmes, hogy a vízcseppek, ha sokáig hullanak rá a sziklára, képesek azt átlyukasztani. Ekkor kapott ihletet, hogy a saját „megmunkálatlan” szellemét a Tóra által csiszolja, ugyanis úgy vélte, hogyha a víznek sikerül legyőznie a sziklát, akkor neki is, a tanulatlannak is sikerülni fog tanulmányokat folytatni. Ennek eredményeként Rabbi Akivának 24000 tanítványa lett. Sajnos, a tanítványok egy járvány következtében ugyan meghaltak, de Rabbi Akiva öt új tanítványt szerzett, akikkel folytatta munkásságát. Közülük is a legkiemelkedőbb a fentebb megemlített Rabbi Simon Bár Jocháj.

Nincsenek megjegyzések: